ponedeljek, 12. december 2011

SPOMIN IZ...

V božično novoletnem času, v času obdarovanja, Vas vabimo na
odprtje razstave
SPOMIN IZ...
Jurjeva domačija
nedelja, 18.12.2011, ob 14.00











Razstava spominkov na Jurjevi domačiji poteka že peto leto. Spominki in darila, ki jih boste videli na razstavi, so tako dekorativne, kot tudi uporabne narave, saj želimo, da predmete, ki jih obiskovalci odnesejo v svoje okolje, uporabljajo v vsakdanjem načinu življenja. Spominki Jurjeve domačije so primer, kako je potrebno pri oblikovaNju spominkov in daril slediti dediščini, ki jo lahko primerno prilagodimo današnjemu načinu življenja ljudi. Med spominki in darili so nakit, izdelki iz tekstila, podstavki, knjižna kazala, keramične skodelice, piškotniki, sklede, sklede za peko jedi iz krušne peči, družabne igre, jurjevi piškotki, pripomočki za dom in še veliko drugih. Spominke in darila pa lahko izdelamo tudi sami in obdarovancu podarimo svoj čas.
Letošnje novosti na razstavi predstavljajo izdelki v seriji praprotKa, in sicer hišni duhci iz blaga, lesa in papirja ter pripomočki za peko kruha, obešanke, magnetki...
Jurjeva domačija je kulturno - etnološki spomenik lokalnega pomena, ki je ohranjena »in situ«. Gre za pomemben objekt kulturne dediščine, ki mu danes dajemo nove primerne vsebine, ki bodo obiskovalce seznanjale z načinom življenja na takšni domačiji v preteklosti, hkrati pa bile zanimive za različne starostne in interesne skupine.

Projekt smo izvedli v soorganizaciji z Zvezo kulturnih društev Trebnje, JSKD območna izpostava Trebnje. Projekt je podprla Občina Trebnje.
Naj ujeti trenutki v Vaš vsakdan prinesejo nova doživetja dediščine!
upravljalka domačije, Alenka Lamovšek, univ. dipl. etn. in kult. antr.

KONTAKT: 041/890 909, alenka.lamovsek@gmail.com